Vaja Gasilske zveze Moravče 25.10.2013

Gasilska vaja Gasilske zveze Moravče 25.10.2013 v mesecu požarne varnosti. Vaja je bila organizirana v mesecu oktobru – mesec požarne varnosti, poleg tega so bili vzroki za vajo preverjanje medsebojnega sodelovanja GE iz GZ Moravče, preverjanje operativne pripravljenosti ter opremljenosti posameznih enot in osvežitev znanja v reševanju ponesrečencev.
Vaja je bila zamišljena tako, da naj bi med neurjem udar strele zanetil požar v strojni lopi. Zaradi preobremenitve elektro instalacij je prišlo do napak na napeljavi tudi v duhovnem domu, kjer se je pričelo kaditi iz različnih elektro naprav. V domu so bili na duhovnih pripravah otroci, ki so zaradi šoka hitro zbežali iz stavbe in javili požar klicnemu centru. Operaterju sporočijo, da so v zadimljenem domu ostali še otroci, ki jih zaradi gostega dima niso zmožni sami rešiti. Prav tako je zaradi močnega dima in že vidnega ognja v strojni lopi na številko 112 poklical lastnik strojne lope, ki je tudi omenil, da je sorodnik opravljal ročna dela v delavnici, ki je v sklopu strojne lope. Na poti proti kraju dogodka je zaradi neurja bilo podrto drevo, zato je bil dostop ekip, ki so prihajale iz Moravške strani oviran.
Izvedba vaje je bila po mnenju neodvisnega ocenjevalca iz GZ Lukovica uspešna, pohvaljena je bila ekipa prve pomoči iz PGD Moravče. Skupaj je na vaji sodelovalo 49 gasilcev in gasilk iz 5 gasilskih društev, od tega 14 iz PGD Moravče.
Dodali pa smo še posnetek vožnje PGD Moravče do lokacije vaje.